Resor och projekt

I många av våra ämnen har studerandena möjlighet att delta i större projekt och projektresor. Läs om våra resor här.

Haarlem, Holland

Elva elever åkte hösten 2019 till Haarlem på en projektresa som även fungerade som ett utbyte. Varje lärka fick bo hos en holländsk elev och följa med i vardagen. Resan hade vatten som tema och det var med i programmet på olika sätt.

CERN

CERN – alla partikelfysikers våta dröm. En dröm som också gick i uppfyllelse för ett gäng ivriga fysikabir som åkte på en resa fylld av unika upplevelser.

Rumänien

I oktober 2019 åkte en grupp studerande med två lärare till Rumänien för att bekanta sig med organisationen Networks arbete för och med rumänska romer.

Barcelona & Madrid,

Spanien

Stämningen är mättad, fylld av Spanien spänning. Gruppen sitter i en källarrestaurang, den typen av ställe som antingen är skumt eller mysigt men i vårt fall gäller lyckligtvis det senare alternativet...

Paris, Frankrike

Inför denna resa skulle alla jobba med ett projektarbete som de sedan fick presentera för varandra i Paris. De ämnen som behandlades hörde till samhällslära, filosofi och litteratur, men främst historia, något som Frankrike ju har mycket av.

Belfast, Nordirland

I början av januari 2020 åkte en grupp på 20 lärkor och två lärare på en projektresa till Belfast, Nordirlands huvudstad. Resan var en vecka lång, och under den tiden fick vi lära oss om områdets historia, och hur den påverkar befolkningen än idag.

Kina

Friterad mat, stenhårda sängar och massvis med främmande människor, ja, vem skulle inte vilja åka på ett 10-dagars äventyr till Kina? Vi lovar dig, en upplevelse man sent kommer att glömma.

Cansat

I slutet av april 2019 åkte laget iväg till ön Andøya i norra Norge, där tävlingen gick av stapeln. Väl där lyftes vår CanSat upp i luften av en drönare, till en höjd på ungefär 300 meter, varifrån den släpptes ner och föll till marken med en fallskärm vi själva gjort och skickade mätdata till marken.

EYP i Jerevan, Armenien

Genom EYP kan man få träffa människor från olika delar av världen, något som jag fick uppleva under mitt deltagande i International Session of EYP i Jerevan, Armenien. I internationella sessioner deltar unga från hela Europa för att diskutera politiska frågor, och vår session varade i åtta dagar.

Berlin, Tyskland

I april 2019 fick vår grupp på sexton lärkor resa till Berlin. Alla grupper fick ett eget expertisområde att presentera, områden som man fick se och uppleva i praktiken under själva resan till Berlin. Till projektets centrala teman hörde historia och kultur.

Tammerfors Filmfestival

Vi besökte filmfestivalen som en del av kurs MOK25. Där fick vi se många olika kortfilmer och vi fick även träffa en del av personerna, exempelvis producenter och klippare, som hade varit med och skapat filmerna i fråga.

Sankt Petersburg, Ryssland

Inom ramen för studierna i ryska åkte sju studerande och två lärare till Sankt Petersburg i september 2018. Gruppen bekantade sig med staden och kulturen samt fick öva på sina ryska kunskaper både i samband med ett skolbesök och i många praktiska situationer.

Aten, Grekland

Innan man åker på resa måste man förbereda sig lite. För oss lyckligt lottade som fick delta i projektresan till Aten betydde detta två seminariedagar här i Finland. Detta innebar bland annat dokumentärer, föreläsningar, några matteuppgifter och förstås lite mellanmål i grekisk stil. 

Lappland

Från blodluktande rum i ett slakteri till en tio timmars bilfärd runt Finlands huvud. Det är några av sakerna vi fått uppleva på vår resa till Lappland. Före resan fick vi bekanta oss med grunderna i samisk kultur tillsammans med den samiska Anne Olli, som höll två strålande föreläsningar.